Az ülőmunka veszélyei

Az ülőmunka veszélyei

Komoly egészségügyi következményekkel jár, ha napi tíz órát görnyedünk a monitor előtt.
Talán nem túlzás azt állítani, hogy a naphosszat az íróasztal fölött görnyedő, irodában ülő emberekre legalább annyi veszély leselkedik, mint a megerőltető fizikai munkát végzőkre.

A mozgásszegény életmód, a rossz tartás, a helytelen táplálkozás együttesen komoly betegségek kialakulásához vezethet. Hosszútávon – a krónikus nyak- és gerincfájdalmak mellett – súlyosabb következményekkel is számolnunk kell, ha eltunyulunk, és nem fordítunk kellő figyelmet egészségünkre.

RSI-szindróma. “Repetitive Strain Injury”
A rendszertelen, apró mozgások ártalmai Az izmok, az inak, ínszalagok és az idegek szempontjából egyre többször hangoztatott fogalom az RSI-szindróma. ( “Repetitive Strain Injury” “ismétlődő megterhelésből adódó ártalmak”).

Ez a nagy ismétlésszámmal végzett apró mozdulatok okozta megerőltetés, túlterhelés következményeként kialakuló izom, ín, ideg, és egyéb lágyrész károsodások gyűjtőneve, melyek idővel a különböző ízületekben megerőltetés következtében, fájdalmakhoz, gyulladások, vezetnek.

Eleinte kisebb, pár nap alatt elmúló fájdalmak jellemzik, amelyek egyre sűrűbben jelentkeznek, majd már akkor is folyamatosan érezzük, amikor nem is dolgozunk: akár éjszaka is felébredhetünk rá.

Érdemes komolyan venni ezt a problémát, ha már kialakult ugyanúgy mint a gerinc-panaszoknál a gyógyítása sokkal hosszadalmasabb. Tehát váll, könyök, csukló-fájdalom esetén gondoljunk ennek a veszélyére. Az számítógépes egér rendszeres használata a hüvelyk és mutató ujjak ízületi fájdalmához és gyulladásához vezetnek.

Magas vérnyomás, gerincfájdalom, teniszkönyök

Az ülőmunkával párosuló életvitel további súlyos következménye lehet például a magas vérnyomás is, mely szintén közvetett hozadéka lehet a folyamatos ücsörgésnek. Az állandó stressz, a mozgáshiány és a túlsúly egyaránt szerepel a hosszú ideig lappangó betegség kiváltó okai között.

Ha figyelembe vesszük, hogy ezek a tényezők egyáltalán nem ismeretlenek egy ülőmunkát végző ember életében, akkor joggal sorolhatjuk a potenciális veszélyforrások közé. A rossz tartás következtében kialakuló krónikus nyak- és gerincfájdalmakhoz vagy a rendszeres számítógép-használók körében egyáltalán nem ismeretlen csuklófájdalmakhoz is az ülőmunkán keresztül vezethet az út. Ha nem fordítasz időben kellő figyelmet a tünetekre, akkor egy sokkal súlyosabb betegség, a teniszkönyök kialakulása sem kizárt.

Cukorbetegség

A legfrissebb kutatások a folyamatos ülőmunka egyik súlyos következményeként említik a cukorbetegséget, melyben a széket egyenesen ellenségnek nevezik az állandó ülőmunka során a szervezetben rendkívül káros folyamatok lejátszódása miatt. Ennek legfőbb oka, hogy az állandó ücsörgés egyike a legkevesebb energiát igénylő tevékenységeknek.

Beszédes adat például, hogy még rágózás közben is több kalóriát égetünk el, mint akkor, ha ülünk. A már említett kísérlet rámutatott, hogy a lipoprotein lipáz nevű enzim aktivitása a folyamatos ülőmunka során alaposan lecsökken. Ez azért nagyon veszélyes, mert a molekula központi szerepet játszik az anyagcserében, mely az enzim aktvitásának csökkenésével szintén lelassul. Az anyagcsere-folyamatok lassulásával a szervezet számára rendkívül kedvezőtlen folyamatok indulhatnak be, melyek a méreganyagok felhalmozódásához, elhízáshoz és akár cukorbetegség kialakulásához is vezethetnek.